Waga elektroniczna dla działalności gastronomicznej – czyli jaka?

Cas PR-II - waga elektroniczna wykorzystywana w gastronomii

Współczesne technologie sprzedaży mają nie tylko do zaoferowania różne rodzaje urządzeń wspierających prowadzenie handlu lub świadczenie usług. Każdą taką grupę rozwiązań tworzą modele często o odmiennej specyfice, odpowiadające na potrzeby konkretnych branż i typów działalności. Przykładem tego są wagi elektroniczne, charakteryzujące się naprawdę szerokim zastosowaniem. Sprawdźmy zatem, jakie kwestie stają się ważne przy wyborze wspomnianych technologii w przypadku biznesów związanych z szeroko pojętą gastronomią.

Co przede wszystkim trzeba wiedzieć o wagach elektronicznych?

Istnieją pewne cechy wspomnianych urządzeń peryferyjnych, z których należy zdawać sobie sprawę i co więcej – które powinno się wziąć pod uwagę przy wyborze konkretnego modelu dla działalności gastronomicznej. Pierwszym z nich są zakresy ważenia. Bez względu na ostateczne zastosowanie takiej technologii sprzedaży, będzie ona funkcjonowała w konkretnych ramach, limitach. Chodzi tu zarówno o maksymalny ciężar, obsługiwany przez urządzenie, jak i precyzję pomiaru w zależności od tego, ile waży produkt lub gotowe danie. Poszczególne modele mogą być też różnie skonstruowane. Jedne będą miały bardziej zwartą budowę, ze zintegrowanymi wyświetlaczami, inne – mogą taki ekran mieć umiejscowiony na specjalnym wysięgniku. Czy to w przypadku zaplecza kuchennego, czy też stanowiska obsługi klientów, z pewnością warto wziąć pod uwagę wielkość całej sylwetki wagi elektronicznej – zwłaszcza, jeśli nie dysponujemy zbyt dużą przestrzenią roboczą. Dla takiego urządzenia peryferyjnego, wykorzystywanego w gastronomii, istotne wydaje się również solidne wykonanie. Mowa nie tylko o szalce ważącej ze stali nierdzewnej, ale też szczelnej obudowie, odpornej na bród, wilgoć i inne, niekorzystne czynniki. Czasem również warto wziąć pod uwagę opcje działania technologii na zasilaniu akumulatorowym, przydatnym choćby w sytuacji nagłej awarii prądu.

Różne działalności gastronomiczne – różne wagi elektroniczne

Podobnie, jak ma to miejsce w przypadku innych branż, tak również poszczególne działalności gastronomiczne potrafią być odmienne pod niejednym względem: natężenia ruchu, rodzaju wykonywanych zadań czy warunków pracy. A co za tym idzie: każdy z tych biznesów może charakteryzować się innymi potrzebami sprzedażowymi. Na szczęście wagi elektroniczne dla gastronomii także nieraz są różne. Przykłady? W jednym przypadku wystarczającym rozwiązaniem okaże się waga prosta czy też – jak bywa nazywana – waga kontrolna. To urządzenie, którego funkcjonalność sprowadza się w zasadzie do samego pomiaru masy produktów spożywczych (choćby jeszcze przed przygotowaniem, w kuchni), poszczególnych porcji jedzenia czy też całych dań. W tym przypadku istotne znaczenie potrafi mieć szybkie skontrolowanie wagi oraz małe gabaryty technologii sprzedaży. W drugim przypadku przedsiębiorca prowadzący restaurację lub inny lokal gastronomiczny może zdecydować się na elektroniczną wagę kalkulacyjną. Czyli urządzenie, które nie tylko dokona pomiaru, ale również automatycznie przeliczy wynik na należność pieniężną, zgodną z wcześniej zaprogramowanymi danymi. Wagi kalkulacyjne są chętnie wybieranymi rozwiązaniami dla stanowisk obsługi klientów. Często też umożliwiają połączenie z komputerami (lub terminalami komputerowymi typu POS, także popularnymi w gastronomii) i urządzeniami rejestrującymi. Stając się integralną częścią sprawnie działającego systemu sprzedaży, pozwalają na znaczne podwyższenie komfortu i efektywności pracy. A to nie wszystko. Są również inne możliwości, jak choćby wagi do zabudowy (nierzadko też łączone ze skanerem kodów kreskowych), zapewniające lepsze zagospodarowanie przestrzeni stanowiska obsługi klientów, bądź wagi etykietujące. Te ostatnie, prócz pomiaru masy składników, produktów, porcji i dań, umożliwiają wystawienie wydruków z niezbędnymi informacjami. Dlatego znakomicie sprawdzają się w działalnościach przygotowujących całe zestawy posiłkowe, także do późniejszego dowozu (firmy cateringowe, oferujące diety pudełkowe itp.).

1 thought on “Waga elektroniczna dla działalności gastronomicznej – czyli jaka?

  1. Jestem w trakcie kompletowania swojego systemu sprzedaży dla działalności gastro (wyboru technologii, konkretnych modeli), więc ten wpis jak najbardziej w punkt, właśnie rozglądam się za sensowną wagą elektroniczną. Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA: *